събота, 13 март 2010 г.

Развиващи игри за из път

Те не струват нищо, обогатяват неусетно езика и скъсяват дългия път.
Повечето ги знам от баща ми, който ги играеше с мен редовно винаги, когато ходехме у бабини ми, което значи поне веднъж седмично. До бабини се вървеше половин час - мнооого дълго разстояние ми се чинеше. Благодарение на тях прописах стихотворения като малка.

1. На рими
(правилата се подразбират. Единият казва дума, другият - нейна рима, и така се редувате да римувате, докато някой не се сеща повече).
Какво развива - речника, фонетичния усет
2. На "с каквото завърша, с такова започни". Викат й още "верижка". Ако си казал "заек", другият трябва да каже нещо с "к", например "крокодил", после ти трябва да кажеш с "л", примерно "лисугер" и т.н. Добре е да има някакво правило, напр. само съществителни. И се подгответе с думи, които започват с "а" :)
Полезна е за правописа на онези думи, дето завършват на звучна съгласна...
3. На синоними. Тази я играх и със студентите си, нямате идея колко е полезна. Играе се като на рими, само че събирате синоними на дадената дума. Най-много има на "глупак" :)
4. На асоциации. Тази я знаете.
5. Обратно говорене. Много е смешна, освен това наистина трябва да знаеш как се пише думата, за да я играеш.
6. Кучето на доктора. Тази е английска, но няма значение. Казвате "Кучето на доктора е..." и детето трябва да каже по едно определение с всяка буква от азбуката. Например: Кучето на доктора е... агресивно. Болно. Въшлясало. Грамадно. Добричко. Ентусиазирано. Жадно. И така нататък!

Ще допълвам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар