вторник, 9 март 2010 г.

Открий съкровището
уебсайт с игри за културното наследство на Югоизточна Европа

1. Идеята е чудесна. Първо - доколкото е история, обяснена за деца и с елементи на игра. Второ, защото се занимава с културното наследство не на отделните страни, а на Балканите като цяло - нещо, в което има много здрав исторически смисъл - повечето от тези паметници са много по-стари от сегашните държави на същата територия; много са част от общи тенденции, които не се разбират добре в изолация.
Въобще по този параграф - браво.
2. Като цяло текстовете са верни. Не личи манипулативност в някоя посока, което си е цяло чудо, когато говорим за оспорвана история.
3. Общо взето е ОК, че културното наследство се представя като "съкровище". Явно това е направено с цел събуждане на интерес у млади любители на Стивънсън и сие. Да, обаче: първо, подобни трикове са евтини и не работят. Вие ако си вземете любовен филм, а то излезе за любовта към Родината, ще се почувствате ли повече патриот? Второ, на мен "открий съкровището" в съчетание с темата за археологически паметници ми навява асоциации с иманярство. Трето, не е много оригинално. Но заглавието е бял кахър, де.
4. Дизайнът! Ужасно е дървен. Гледам, че списъкът със съдействащи организации е доста дълъг, а проектът е финансиран от Британския съвет и е продължил две години и половина - толкова ли не можаха да наемат един художник като хората, а трябва да изглежда като правено от приятел като услуга в извънработно време? Оцветено на Paint? Става въпрос за деца - рисунъкът е изключително важен. Явно са пестили откъдето не трябва.
5. Игрите. Не може под една шапка да се набутат банални и лесни неща (оцветяване с мишка, явно много любим похват), скучни заигравки тип уеб-пъзел (че и с готови места за парченцата) и свързване на елементите на амфитеатър със съответните им гръцки имена, което предполага сериозни познания (ако ги нямаш, свързваш на принципа проба-грешка и не научаваш нищо). Хубаво е да има игри, но не като самоцел, не какви да е - играта трябва да е замислена така, че да действа на въображението или да те предизвиква да използваш знанията си, за да напреднеш в нея. Тя изисква много точна методика. В този си вид секторът "игри" е насипен.
6. Все пак, въпреки тези си минуси, идеята е добра и тъй като на пазара няма нищо друго в тази ниша, бих ви казала да идете и да си я купите, та дори да помогнете на децата си да я харесат, тъй като това би насърчило още хора да работят в тази посока, може би с по-добър резултат. Да, обаче изобщо не съм виждала играта (комплекта от диск и книжка) на пазара. Британският съвет финансирал нещо си, то било произведено, после се изгубило. Сайтът поне съществува, можем да използваме него. На мен ми беше интересно да науча за важните исторически паметници на съседите (особено в Сърбия и Хърватска, за които копче не знам).

P.S. О, не! Обръщение на Първанов на сайта. И тук ли!

1 коментар: