четвъртък, 4 март 2010 г.

Играта на Амос Оз

Преди месец и нещо чудесният израелски писател Амос Оз разказа на пресконференцията си в НДК как като бил малък, родителите му го мъкнели с тях по техни си работи.
Обикновено си приказвали с други възрастни в някое кафене, а той скучаел покрай тях.
Сделката била кротуване срещу торта.
И тъй като тортите били вкусни, но кротуването - трудна задача, когато разговорът ти е безкрайно досаден, той си измислил следната игра:
Избирал си някой непознат в кафенето и започвал да си измисля истории за него. Всякакви небивалици - кой има брат-близнак и в момента е изпратен да се представи за него, но трепери да не се издаде, кой има седем деца, от които три свирят ужасно на виолончело, какво ли не.
Според номинирания за Нобел (и напълно заслужаващ наградата) Амос Оз тъкмо това го направило писател.

След като във вторник подложих детето си на задължението да кротува в кафене и обстойно мъмрене, след като кротуването й се видя непосилно, реших да й разкажа за номера на Амос Оз. Писателка може да не стане, но играта ми се струва все по-прекрасна, тъй като развива интерес към другите хора, желание да погледнеш света през техните очи - пък било и за малко.
Опитайте.

Още от Амос Оз:
http://book-on-corner.blogspot.com/2009/12/blog-post.html

(За Ордена на чаената лъжичка :))

1 коментар:

  1. Страхотна идея. Само, че вероятно действа за по-големи ;) Моята принцеса е щура като за 3 момчета, и е само на 2. Трудно бих могла да я приложа на този етап, но определено ми хареса :)

    ОтговорИзтриване