вторник, 23 февруари 2010 г.

за бисерите и историците

Из "Плачете, историци" на Димитри Иванов. Имам своите резерви към този автор, но този цитат ми се струва точен, най-вече във връзката между недомислиците на възрастните и насладата, с която се надсмиват на произведените от самите тях детски недомислици. Кой е по-по-най за кандидатстуденти:

Историците не са единствените, нито главните виновници за упадъка на българското образование. Но и те имат вина. В учебниците по математика и геометрия, по физика и химия няма глупости. А в учебниците по история, както и в учебниците по български език и литература има глупости, написани на несмилаем, псевдонаучен език, за да покажат съставителите на учебниците колко са умни и важни и учени. На гърба на децата. И после се надсмиват над децата, издавайки антологии с "кандидатстудентски бисери". Що се смеят? Що не плачат над собствените си провинения към историята?

Жанрът "кандидатстудентски бисери" го започна вестник "Стършел" през шейсетте, когато във Франция излезе "La Foire aux cancres", където обаче няма и капчица дебелашко надсмиване над лошите ученици. Жанрът "кандидатстудентски бисери" ми се струва български; не ми е известно той да има аналог в други страни. Сборникът "Историците се смеят", съставен от Искра Баева, е на равнището на хумора на мъжете с пръстени, гривни, ланци и обеци.

Пълният текст тук:

Няма коментари:

Публикуване на коментар