вторник, 9 февруари 2010 г.

На уж

Игри за развиване на въображението

. Невидимата къща
Необходими материали - никакви.
Подходящ терен - всякакъв. Особено добре става за чакални от всякакъв вид.
Как се играе: Обяснявате на детето, че си имате невидима къща. Ако иска да стигне при вас, трябва да почука на невидимата врата. Ето така. После да я отвори, иначе ще си сплеска носа. Влезе ли? Поканете го да си вземе от невидимите сладки, сипете му невидим сок в невидима чаша, питайте го харесва перденцата, предупредете го да не се стряска от маймунката ви... Когато се изпедепса в тази игра, можете да преминете на невидим кораб, невидим цирк и каквото ви душа иска.
. За какво си мисли лелката от отсрещния автобус. Нали знаете как на светофара се оказвате в неочаквана близост с лицата, долепени до стъклото на отсрещното превозно средство... няма да ви се разсърдят, ако измислите малки истории за тях.
. Виждам, виждааамм... два жирафа с плетени шапки, ято хищни кроасани, три къщи-клюкарки...
Необходими материали: никакви
Подходящ терен: спирка на автобус, който не идва и не идва.
Играе се, като се изброяват възможно най-шантавите неща, които ви идват наум. Не се впечатлявайте от лелките и чичовците наоколо и имайте предвид, че трудно се играе, без да се вика.

Разкошни игри има в "Граматика на фантазията" на Джани Родари. За жалост отдавна не е по книжарниците, а моят екземпляр току се губи. Има я по библиотеките обаче!
Ето, по спомен, следната игра - заедно с детето пишете на листчета различни думи - колкото по-разнообразни, толкова по-добре. Обръщате ги с написаното надолу и теглите две; падат ви се например "куче" и "гардероб".
Колко истории могат да се съчинят с тези две думи? Можете да нахвърляте само основната концепция.
Куче, което живее в гардероб?
Куче-аристократ, което си има отделен гардероб за каишките?
А може би е гардероб в операта, тогава кучето може да е гардеробиер, който бърза да си отиде след края на представлението.
А какво има вътре в гардероба? Закачалки... обувки може би... рокли, костюми... какво може да прави с тях едно куче?
И така нататък.

Няма коментари:

Публикуване на коментар