петък, 5 февруари 2010 г.

Отрицателните числа

...могат спокойно да бъдат обяснени на първолаци.

Имаш четири дъвчащи бонбона, а трябва да дадеш на Дани пет. Колко ще ти останат?

Ами ще му дължиш един, това ще ти остане. Тоест: минус един бонбона.

Ако пак се сдобиеш с бонбони, ще трябва да извадиш от тях този един и да го дадеш на Дани. Затова се записва като "минус един, - 1".

Как се смята? Много лесно: Вадиш по-малкото число от по-голямото и казваш един "минус" пред резултата :)

5 коментара:

 1. Още една идейка за нагледното обяснение на отрицателните числа. Помагало: асансьор в сграда с подземни гаражи (колкото повече, толкова по-добре). Задача: На четвъртия етаж сме. Хайде да слезем 5 етажа надолу....

  ОтговорИзтриване
 2. Има няколко детски книжки за математиката, написани от Владимир Льовшин и Емилия Александрова. В една от тях, "Пътешествие из Карликания и Ал Джебр", има хубаво обяснение на отрицателните числа с помощта на вагончета. Много може да се научи от тези книжки "без принуда" - защо няма нужда да търсим в Нуличко в древния Рим, за решетото на Ератосфен, за сърдития старец, който работи на дробилката на числа и т.н., и т.н.
  Тази книга е за аритметиката и началата на алгебрата (втората част се казва "Черната маска от Ал Джебр" и в нея Нуличко, Таня, Сева и Олег търсят самоличността на един Х, обгърнат с черно наметало).
  Льовшин е написал и книжка за геометрията -"Юнгата Нуличка", с подзаглавие "Правдиви разкази, записани в корабния дневник собственоръчно от юнгата Нуличка, за всичко, което той е видял, чул, разбрал или не е разбрал по време на пътешествието по геометричните морета и океани през месец нулари хиляда деветстотин седемдесет и неизвестно коя година".
  Ще напиша и за другите книжки на Льовшин, ако някой се интересува.

  ОтговорИзтриване
 3. Кога са издадени? Интересувам се, да. Събирам подобни книжки, мисля да преведа една тази година :)

  ОтговорИзтриване
 4. Ето българските преводи, които аз съм намерила досега:
  Вл. Льовшин, Ем. Александрова, "Пътешествие из Карликания и Ал Джебр", София 1971, Държавно издателство "Техника"
  Ем. Александрова, Вл. Льовшин, "Търсачи на необикновени автографи" (подзаглавие: ... или странстванията, приключенията и разговорите на двама филоматици), София 1975, "Народна младеж" - за съжаление, това е само първата книжка за филоматиците, има и втора
  Вл. Льовшин, "Юнгата Нуличка", София 1982, издателство "Отечество"
  Ем. Александрова, Вл. Льовшин, "Бюро за изгубени числа", 1987, издателство "Отечество"
  Знам, че има превод и на трилогията за Магистъра на Разсеяните науки, но засега нямам късмет с копие на български. Ще съм много, много благодарна, ако някой я намери и ми я даде да си я сканирам!

  На руски почти всички книжки могат да се намерят в електронен вид. В "книжен" вид - наскоро издателството на Мещярков започна да преиздава Льовшин (уви, с отвратителни илюстрации). Старите издания се намират по руските антикварни сайтове (една намерих в Германия, за мое най-голямо учудване).

  Ето за Льовшин в сайта на Руската Държавна Детска Библиотека:
  http://bibliogid.ru/authors/pisateli/lyovshin
  Пак там за познавателни книжки по математика:
  http://bibliogid.ru/bookshelf/pozn/matemat

  Може ли да препоръчам една любима книжка, която е много подходяща за възрастта на малката Точица:
  В. Житомирский, Л. Шеврин, "Геометрия за малчуганите", София 1976, "Народна младеж"
  (възможно е да я има в няколко издания). Разказва за приключенията на Незнайко, Моливко, Сръчко, Буратино и Точката, а също и лошата Гумичка. Много добре обяснява що е точка, права, лъч, има и по малко за основните геометрични фигури. Мисля, че има и руско анимационно филмче по книжката, но не съм го търсила.

  Аз превеждах по нощите "Юнгата Нуличка" и бях стигнала до половината. Когато я намерих в една антикварна книжарница, се чудех дали да плача от радост, че няма нужда да превеждам останалото, или от мъка, че съм превела нахалос половин книжка. Тогава търсенето в електронните каталози на библиотеката не показваше никакви книжки с автор Льовшин (понеже електронизирането на каталозите върви от сегашно време към миналото, по-старите книжки се появяват последни. Ако не ме лъже паметта, според скорошна справка в Софийската градска библиотека имаше две от гореизброените книжки на Льовшин).

  Ако не е тайна, коя книжка е в "плана за превод" - Anno? Дали пък не е някоя от моето списъче с любими математически книжки на английски и руски, които ми се ще да видя издадени на български... Книжките на Greg Tang са много приятни за начални класове.

  ОтговорИзтриване
 5. А най-лесното начало според мен е термометъра.
  Зимата е добър момент :)
  Може преди първи клас ;)

  ОтговорИзтриване