понеделник, 8 февруари 2010 г.

Когато се научи да чете

...спирате да му четете вечер и доволно се нанасяте в хола да погледате телевизия? Започвате да проверявате бързината му, защото на края на годината може и да им засичат време? Недоволствате, ако не успява да се "пребори" с някоя книжка? На края на първи клас почвате да го препирате за задължителния списък за лятната ваканция?

Така можете да сте сигурни, че ще ви се "падне" дете, което намира четенето за тягостно занимание и ще блуждае над страниците, чудейки се кога ще станат двайсет, за да го пуснат да си играе.

А какво друго можете да направите?
. Продължете да му четете на глас. Четенето на глас е занимание, което създава страхотна връзка между родителя и детето; то е ритуал на близостта и уюта, също като кърменето; както не захранвате детето отведнъж, така не очаквайте то да мине с готовност изцяло на самостоятелно четене. Използвайте четенето на глас, за да му представите книги по ваш избор, които то би прескочило заради не толкова лъскавата корица, или пък книги, които биха му били интересни, но все още трудни поради обема си; "Емил от Льонеберя" например е трудна за начинаещия читател, но иначе напълно подходяща за възрастта. Същото се отнася за повечето класически детски романи; преди да се захване с тях, детето трябва да усети сладостта на по-дългия сюжет. Като четете романа на части, вие се превръщате в домашна Шехерезада.
. Откраднене идеи. Пригответе кула от кюфтета като на Карлсон (с дървено шишче), или още по-добре, можете да разиграете сцената с откраднатите кифлички, в които би трябвало да има повече канела (нека напише бележката с максимално много грешки; като го карате нарочно да греши, всъщност му помагате да прави разлика между грешно и вярно). Ако смесите и направите на топчета различни неща от хладилника - сирене, масло с овесени ядки и пудра захар, настъргани моркови с карамел, картофено пюре и т.н., получавате всякаквовкусовите бонбони от "Хари Потър". Малко разтопен шоколад, от който с лъжичка пускате малки капки върху фолио и оставяте да се стегне, може да представлява шоколадовите "мухи", тъй любими на Франклин.
. Могат да се крадат идеи не само за храна, а и за украса на стаята, за игри (най-вече за игри) и т.н. А също и реплики, които звучат твърде хубаво, за да не ги употребиш!
. Позволете му да разхвърля няколко одеяла и възглавници, за да си направи специално място за четене. Може да е палатка, може да е крепост (под масата), каквото му хрумне. Дори му помогнете. Аз обичах да чета, покатерена на дюлята с торба боеприпаси за целия следобяд.
. Оставете го да чете каквото си иска. Има един период, в който си харесват дадена книга и не искат да пипнат друго, въпреки че на вас ви е писнало да ги гледате да я разнасят. Майка ми ме беше заплашила, че ще изхвърли "Старогръцки митове и легенди" през прозореца (много важно, живеехме в къща с двор). На мен ми е идвало да кажа същото за "Хари Потър", но гледам да удържам фронта и вместо това да изчитам поредния том, за да може да се говори с мен по тез важни въпроси. Малко по малко периодът на "единствената книга" свършва и започват да се прокрадват и други заглавия. Междувременно обаче ако искате детето ви да се запознае с нещо друго, ще трябва да му го четете на глас.
. Списъците с книги за лятото обикновено съдържат хубави неща. Идеята за предписани четива за конкретен период обаче малко ме притеснява. Със сигурност можем да запознаем детето с тях по друго време - пък било то и предварително, ако смятате, че ще си има ядове в училище.

4 коментара:

 1. Най-добрите читатели са самотните читатели, четенето не публичен акт, четенето е отчаян акт на бягство, правейки игри с кюфтета е социално, детето няма от какво да бяга...
  то тогава защо му трябва да чете, щом с мама е такъв "купон"....
  Най-добрият начин да поощриш дете, е като се изхвърли телевизора и компютъра, накупят се много книги, майката, бащата, братята и сестрите седнат и четат и никой не му обръща внимание, на детето ще му стане скучно и може да вземе да избяга в някоя книга. Друго решение е примерно родители като на Матилда :)
  Иначе социалното четене води до писатели егоцентристи, които са така наводнили пазара на книги, че ми се иска да си направя купон с един хубав огън от тяхни книги на пл. Славейков.

  "I'm quite illiterate, but I read a lot."
  Селинджър

  ОтговорИзтриване
 2. Разбирам, че в друга среда контрастите са различни. Мога да споделя само личния си опит, а той гласи, че скуката е велик учител, но за да минеш в нейния клас, се изисква предварителна подготовка. И тази предварителна подготовка възниква някак си редом с любовта.

  ОтговорИзтриване
 3. ...за своето дете мога да разкажа, че чете с огромно удоволствие, отдавна не подбира тънки книжки с картинки, напротив, война водя да не се мъкнат големи книги в училище, но въпреки това много обича да споделя прочетеното, да го коментира, четенето заедно е суперспециално удоволствие, от което не смята да се лишава.
  Разбира се, че може да бъде и бягство, но не само; а и никога не знаеш накъде ще побегне :) Като споделеност ми харесва много. Не е нужно зорлем да създаваме мрачна и тегава обстановка, нали?

  ОтговорИзтриване
 4. Детето ни е от тези, нежелаещите да четат :(. Понякога наистина се чудя не оформихме ли ние тази нагласа у нея с твърденията си, че трябва да се чете. А всички у дома четем- и ние, и бабите.

  ОтговорИзтриване