четвъртък, 11 февруари 2010 г.

Музиката в моите ръце

Ходили ли сте на някое издание на международния Карнавал на куклите, който се провежда от две-три години? Виждали ли сте колко разнообразно може да бъде кукленото изкуство, колко заразително със способността си да прави театър от всичко - от марионетка до топче за пинг-понг и кърпичка? През по-голямата част от годината обаче, макар и да има чудесни постановки, те са някак по-съобразени с пазара и затова и по-класически, добри сами по себе си (не всички!!!), но някак не внушават същото опияняващо чувство, че и ти ей сега ще вземеш салфетката от масата и ще я превърнеш в снежна кралица, змей-албинос или ненаписаното домашно, което тормози съня ти.


Близко беше до ума да се сетя, че подобни нестандартни представления ще могат да се видят в учебния театър на НАТФИЗ. Близко беше, ама не съм се сетила толкова време - днес за първи път влязохме там, за представлението "Музиката в моите ръце" на третокурсниците. Фактът, че освен моето имаше само още едно дете (другата публика бяха студенти), донякъде ме отсрамваше, ама си беше жив пропуск. Защото представлението беше чудно; помните ли началото на "Амели Пулен" и по-точно животинките, които правеше малката Амели с изрисуваните си ръце? Е, целият спектакъл беше точно от изрисувани ръце, и то в комбинации, които рисуваха сложни картини и разиграваха сцени (личният ми фаворит беше тази, в която една патица водеше "патилото си" на разходка - ужасно смешно и перфектно подплатено с музикалния фон). Темите - от морско дъно през Дивия Запад до цветна градина, танц на влюбени пилета върху две съседни дървета и зимна пързалка.
Наистина беше красиво; а и смятам, че е много полезно за децата да свикват с различни видове изкуство, защото разширяването на хоризонта си е чиста проба присъединяване на нови територии на ума :)
Една от актрисите след представлението:На тръгване видяхме до стълбището група студенти да майсторят кукли. Помолихме да погледаме, а те бяха така мили да ни поканят в работилницата си и да ни покажат много измайсторени от тях кукли. Специални благодарности на Цвети и нейните приятели, които дори ни разказаха кое как се прави. Дано станат страхотни кукловоди!
О, пропуснах да кажа! Подариха ни кукличка :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар