събота, 27 февруари 2010 г.

Как да харчим разумно с деца

1. Инвестирайте в здравето, а не в лекарства. Умът, също като тялото, има нужда от добра хранителна среда (книги, развиващи играчки, разговори) и упражнения (достатъчно интересни и разнообразни предизвикателства). Ваша грижа е да осигурите това, също както осигурявате чисто жилище, здравословна храна, възможности за движение и игри на открито. Ако средата се неглижира, частните уроци с цел наваксване и настигане на съучениците ще ви излязат много по-скъпо (и ефектът ще е като след антибиотик).
2. Избирайте играчки от "отворен" вместо от "затворен" тип - т.е. такива, при които детето може да комбинира отделните елементи без предварително известен резултат. Да, строителят, чиито елементи образуват робот, изглежда ефектно (особено кутията му) и грабва окото по-лесно; но детето може да си направи робот от всякакъв строител, а също и какво ли не още. Колкото по-ясно зададен е начинът на употреба на дадена играчка, толкова по-добре се продава... и толкова по-малко пространство оставя за развиване на въображението (децата, естествено, могат да намерят нов начин за употреба на какво ли не, но надали ще им се зарадвате, ако току-що сте дали трицифрена сума за нещо с батерии, дистанционно, три вида песнички на английски и т.н.)
3. Разнообразие вместо многотия. Ако детето има от всички видове играчки - топки, пъзели, играчки за куклен театър, комплекти за майсторене или тип "млад техник", настолни игри, неща за рисуване, тротинетка, книги, костюми и пр., много по-малко вероятно е да изпита някаква липса и усещане за непълнота, отколкото ако принципът на избиране на играчките е безразборен.
4. Когато поиска нещо ново, не отказвайте да поговорите по въпроса. Най-често детето просто е привлечено от нещо, което му е грабнало погледа в магазина, иска да го пипне, да го сподели с вас, да го предложи на вашето внимание. Не го изръчквайте по-далеч от щанда (след като без друго сте го взели в магазина със себе си). Помислете обаче дали нямате или не можете да си направите нещо подобно.
5. Рециклирайте. У вас е пълно с материали за творчески дейности - платове за кукленски тоалети (познати още като ненужни дрехи), интересни хартии за колажи и фигурки (стари опаковки от подаръци, списания, фрийкардс, та дори спамещите кутиите ни брошури на супермаркети, от които става чудна игра на магазин), кутии от разни неща, макари и пр. Вероятно ще ви трябват още лепило, добри ножици, хубави бои и четки, основни шивашки принадлежности.
6. Не прекалявайте с пестенето, за да не трябва вашите интересни занимания да се конкурират с онези "безброй жадувани неща" по магазините. Приятно е да се купи нещо ново, да си го избираш, да си го разопаковаш. Просто внимавайте да си струва парите и отказвайте да купувате откровени глупости, както и неоправдано скъпи неща.
7. Добра библиотека. Задължително му купете всички ваши детски любими книжки, както и книги от различни жанрове. Добре е да ги прочетете (поне малко) предварително, защото понякога ефектът е обратен :) Понякога цените на пазара изглеждат много високи; това си струва, ако става въпрос за наистина хубава книга, но много често плащаме неоправдано много за книга, която се прави на играчка - писука, реди се като пъзел и т.н. Нямам нищо против интерактивните книги, някои са много готини, но все пак библиотеката е предимно за четене. Играчки така или иначе си имате.
8. Купуването на разни неща не е награда, отказът им не е наказание. Има много други начини, по които едно дете може да бъде наградено и без пазаруване; най-често прегръдката и похвалата са достатъчни. Ако нещо е добро и полезно за него, то му се полага по принцип, също като здравословната храна; ако не е, що за награда е тогава?

1 коментар:

  1. Станах ти голям фен на блога, за което ела в моя да получиш награда :)

    ОтговорИзтриване