четвъртък, 25 февруари 2010 г.

Внимание за продан


Знаете ли какво се продава на горния сайт? Част от вашето и моето внимание. За разлика от телевизията, която можеш да не гледаш, радиото, където сменяш станцията по време на рекламния блок, или списанията, които можеш да не си купиш, не можеш да не виждаш билбордите.
Те заемат широка част от визуалното ти пространство, направени са така, че да ти се натрапват максимално. За теб може да е досада, но за определени хора това са пари.
Много пари. Те ги печелят, като продават на други хора част от твоето внимание.
Част от интелектуалната ти собственост върху собствения ти мисловен процес.

Продажбата на нещо чуждо се нарича кражба.

Ако ние сме твърде цинични към себе си, за да вярваме, че бихме могли да оползотворим по-добре мозъка си, нека не забравяме, че тези същите хора продават и вниманието на нашите деца. Мисля, по три хиляди лева на билборд на ден.
Ако децата ни се концентрират трудно, ако не могат да си задържат вниманието върху дейността, с която са се захванали, не бързайте да ги обвинявате и да ги водите по лекари. Твърде вероятно е просто да са били окрадени.


Поводът да пиша за външната реклама е ето тази тема.
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=475967.0
Дори не обсъждам качеството на външната реклама. Просто тя трябва да си отиде. По принцип.

(П.П. Разходете се с кола из Хърватска, да речем. Докато се радвахме колко красива им е природата, изведнъж се сетихме какво й е различното. Нямаше билбордове. Тукашната не е по-лоша, просто трудно можеш да й отделиш... внимание.)

1 коментар:

  1. ...и не само в Хърватска.
    След Сърбия идва човешкото, прави едно кръгче около планетата и свършва някъде в Азия.

    ОтговорИзтриване