понеделник, 15 февруари 2010 г.

Табу ли е комерсиалното?

"Ееех, и те почнаха да правят комерс", все въздъхваше по някой на студентските купони, колчем се чуеше по-бавно парче на иначе трудно смилаема от комшиите група.
Макар да е много ласкателно човек да се мисли за част от някакъв неразбран елит, чийто вкусове са тъй фини, че никъде не се допират с тези на "масата", май не е много вярно.
Просто популярно/непопулярно не съвпада задължително с лошо/добро. Филмите на Чаплин, например, са били касови хитове. Книгите на Астрид Линдгрен се разграбвали като топъл хляб.
В този смисъл ми се струва смешно да се гнуся от нещо само защото е популярно. Няма да издърпам "Хари Потър" от ръцете на детето, защото е бестселър, и бързо да му напъхам Рикьор.
Но пък правя една друга сметка. Знам какви преговори, какви изчисления се правят, когато става въпрос за големи бюджети. И колко интересни идеи биват орязвани, защото не съвпадат с най-малкото общо кратно и изискването да се харесаш на максимално широка публика. Затова съзнателно събирам всичко, което ми се стори интересно и встрани от руслото, книги в малък тираж, ръчно правени играчки, авторски филмчета и т.н.
Защото обогатява не многото, а различното.

Та... чудесен - тазгодишен! - детски филм на Пиксар.

И - също новичка - красива френска акварелна анимация с общо взето същия сюжет като "Аватар", но много лоу-тек :) Миа и Мигу.


А ето това не съм го гледала, но бих искала:

А на последния Филм Фест имаше нов филм по Мумините! И то страхотна куклена анимация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар