петък, 29 януари 2010 г.

Няколко игри за правописа

Кой е казал, че правописът трябва да се учи в седнало положение, с изправен гръб и прибрани колене?

1. Крокодили в реката
Необходими материали:
рециклирани листи от офиса, маркер, под. На всеки лист се изписва по една голяма, ясно забележима буква.
Как се играе:
Килимът е река, вие сте крокодил (извинете). Казвате на детето определена дума и то трябва да си направи брод, като подреди на пода буквите, които я съставляват. При правилно изписване може да мине реката, без крокодилът да го закача. Ако сбърка, крокодилът го хваща... и гъделичка. След около десет минути можете да се опитате да убедите детето то да бъде крокодил (успех). Опитайте се да сбъркате, за да ви хванат.
При повече деца всяко получава различна дума.
2. Пляс!Необходими материали: листи с изписани букви, мухобойка (колкото по-смешна, толкова по-добре).
Как се играе:
Обяснете на детето, че буквите са мухи, които то трябва да пляска в реда, в който се появяват в думата. Ако пропусне някоя (или сбърка), започвате да бръмчите по най-досадния начин, на който сте способни (а всеки крие неподозирания талант да бъде наистина много досаден). После му предоставяте възможността да ви го върне.3. Бързи, смели, сръчни. Че и грамотни.
Помните ли телевизионните състезания в неделя сутрин? Нищо не ви пречи да си устроите нещо подобно в хола. Подреждате няколко препятствия - стол, купчина възглавници и т.н. , и измисляте поредицата от задачи, които детето трябва да изпълни, преди да напише поръчаната от вас дума. Например: да мине под стола, да скочи три пъти с балон между коленете, да прескочи възглавниците, да улучи с копче тенджера, да се завърти три пъти и да напише думата "рододендрон".

Няма коментари:

Публикуване на коментар