петък, 29 януари 2010 г.

Седем дървета по девет кюфтета

Забелязали ли сте колко скучни могат да бъдат условията на задачите по математика? Тръби пълнят басейни. Пешо има с три ябълки повече от Мишо. Разни влакове се мятат от точка А до точка Б, неизвестно защо.

А защо не опитаме с нещо, което си заслужава да се изчисли?
Един вълшебник имал три цилиндъра. Във всеки имало по три гарги. Колко гарги имало общо?
На едно дърво били пораснали девет кюфтета. Колко кюфтета ще пораснат на седем дървета?

Ще задържим интереса към математиката по-дълго, ако сложим в условието на задачата онова зрънце абсурд, което разпалва интереса на децата. А ако си позволим да прекрачим границата на очакваното от възрастните поведение и им предложим например да броят (наум, моля) миризливи чорапи, успехът ни е гарантиран.

За нас текстовото съдържание на задачата е нещо произволно; за едно седемгодишно дете то е най-важното нещо. За да придадем смисъл на задачата, достатъчно е да послушаме малко за какво обича да говори детето: за супергерои, за коли, за магьосници, коне, космически кораби, водолази, или дори за собствените си бели; то само ще ни подскаже какво ще му бъде интересно да пресмята.

Примерна задача за начинаещи майстори на магията:

Три вещици искали да си направят отвара за премахване на брадавици.
Според рецептата им трябвали:
2 миризливи чорапа
4 супени лъжици змийска плюнка
сок от 6 облака
10 сгрешени контролни по математика
8 листа от драконово дърво

За съжаление обаче вещиците разполагали само с един чорап. Раздели другите съставки наполовина, за да могат да спазят пропорциите на рецептата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар