събота, 30 януари 2010 г.

Ще ви е нужна.... кухня

Според образователните експерти децата учат по-добре в разнообразна среда, предлагаща стимули за всичките им сетива, както и широк диапазон от задачи и ситуации. Добре би било да разполагат с експериментална среда, в която да могат да влизат в интерактивно взаимодействие с различни типове материали, живи и неживи, за да изследват взаимодействията им при промяна на температурата и агрегатните състояния, както и при смесване с други съставки. Освен това атмосферата трябва да бъде предразполагаща и уютна. Повечето училища тук трудно могат да си позволят подобна среда.

За щастие вие най-вероятно вече си имате подобна лаборатория. Нарича се кухня и в краен случай служи за готвене или за търкане на петна по уредите (ако обичайно прекарвате събота сутрин в последното действие, не четете следващите редове).
Ако също като мен още не можете да се нарадвате, че имате собствена кухня, в която никой не може да ви забрани да чупите яйца, да включвате миксера или да изпробвате колко висока всъщност може да стане една кула от палачинки, не бъдете егоисти.
Поканете поколението да участва във вашите приключения тип "какво ще стане, ако".

На останалите роднини можете да обясните, че ...ъъъ... смесването на сода с лимонов сок в тестото демонстрира фундаменталната химическа реакция между киселина и основа,
рязането на сладки с формички развива фината механика и оптимизира способността за управление на пространството,
преписването на съставки от рецептите за бърз тур до супермаркета тренира почерка и правописа,
смятането на всички онези 1 1/4 чаши брашно, 3/17 чаши захар (добре де, тук послъгах) и т.н. е идеален начин да научи дробите, а кутията с подправките е идеален повод да му разкажете за пътя към Индия.

И ако междувременно кексът изгори, нищо от това.

Няма коментари:

Публикуване на коментар